Kaj moramo vedeti o čajih

o imenu ljudsko zdravilstvo vplivi na zdravje

priprava čaja čaj kot hranilo

Za vsako bolezen rož'ca raste

Tako kot ljubezen ne pozna razlike med starimi in mladimi, tudi čaj daje užitke obojim.

 

»Čaj je pijača iz posušenih listov čajevca ali nekaterih zelišč,« nas pouči slovar slovenskega knjižnega jezika in pod drugo točko dodaja:«Posušeni listi čajevca ali zelišč za pripravo te pijače.« Ta suhoparna definicija nam pove, da v slovenščini nimamo posebnega izraza za zeliščne čaje, ki jih v nekaterih drugih jezikih poznajo.

 

Priprava čaja

Največkrat se pri pripravi napitka, ki mu pri nas ljudsko pravimo čaj, rastlino svežo ali posušeno prilije z rahlo umirjenim kropom. Priliv se pokrije, od pet do deset minut, se ga precedi in primerno toplega popije po požirkih.

 

 

Rok uporabnosti

Na splošno velja, da se za čaje ali čajne mešanice uporablja do dve leti stare posušene rastline.

 

Čaj ohranja zdravje, podaljšuje življenje

»Čaj je čudežna pijača, ki ohranja zdravje. Ima izredno moč, da podaljšuje življenje. Kjerkoli človek goji čaj, sledi dolgoživost.« Tako je že davnega leta 1211 zapisal budistični menih.

 

O imenu

Pijačo iz tako ali drugače predelanih in posušenih lističev čajevca, grma ali drevesa, ki izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje pod obronki Himalaje, imenujemo čaj, pravi čaj, indijski čaj, kitajski čaj, starejše generacije pa ga poznajo kot ruski čaj.To ime je dobilo, ker je veliko kitajskega čaja prišlo v Evropo po karavanskih poteh skozi Rusijo. Zanimivi je, da je tudi pri nas to ime vse do začetka 20. stoletja pomenilo pijačo iz listov čajevca in ne tudi zeliščnih poparkov ali sadnih čajev.

 

Torej ni dvoma da je čaj prišel iz Azije, le da si Kitajci, Indijci in Japonci pripisujejo vsak svojo legendo o nastanku čaja. Zanesljivo je, da so bili Kitajci tisti, ki so prvi pili čaj.

 

In prva skodelica čaje je bila nesreča, tako pravi stara kitajska legenda iz leta 2750 pred našm štetjem. Ta pripoveduje o mladem kitajskem cesarju Shen Nungu, ki je bil zelo priljubljen in spreten vladar. Poleg mnogih odkritij in načel, je zahteval, da se voda za pitje vedno prekuha. Neki poletni dan, ko je šel obiskati bolj oddaljeno provinco svojega cesarstva, se je med počitkom usedel pod drevo. Njegov sluga je dal zavreti vodo, takrat pa so iz drevesa padli listi v vrelo vodo. Voda je porjavela in ker je cesarja zanimalo, kakšen napitek je to, je popil rjavo tekočino. Nenadoma je začutil, da utrujenost in zaspanost popušča, da postaja bolj svež in sproščen.

 

In tako se je rodila poživljajoča pijača prijetnega okusa, ki spodbuja telo in duha, čaj.

 

Na svetu sta le dve besedi za čaj s svojimi izpeljankami: čaj, chai, ča, cha in tea, tee, the. Obe izvirata iz Kitajske, kjer jo tudi enako pišejo in različno izgovarjajo, uporabljajo pa ju že od 7. stoletja. Danes je cha ime za čaj tudi na Japonskem in vzhodni Aziji, od tam se je preneslo na Portugalsko in kasneje v Brazilijo. V Rusiji in povsod tam, kjer govorimo slovanske jezike, mu pravimo čaj, v zahodni Evropi in angleško govorečem svetu pa uporabljajo besedo tea, tee ali the.

 

Čaj je torej napitek iz posušenih listov grma ali drevesa čajevca, ki so pridelana na poseben in zelo zahteven način. Vsem ostalim sicer dobrim domačim pijačam iz zelišč lahko rečemo le zeliščni napitki, poparki, prevretki, hladni prelivi, izvlečki in čajne mešanice..

 

Čaj je napitek, ki ga poleti pijemo z ledom, pozimi pa z limono in medom

Na svetu raste več kot 400.000 rastlinskih vrst, med katerimi je okoli 10.000 takšnih, ki pomagajo pri izboljšanju našega zdravja. Zeliščarstvo, ki je zmeraj veljalo za »ljudsko medicino«, vključuje tako preprosta zdravila za domačo rabo pri manjših poškodbah in lažjih obolenjih kot tudi močnejše pripravke, ki jih zeliščarji pripisujejo za zdravljenje kroničnih in akutnih stanj.

Zelišča lahko uživamo neposredno in enostavno, na primer kot čaje, ali kot zapletene pripravke, ki jih naredimo doma ali jih kupimo v trgovinah s hrano in lekarnah kot patentirana zeliščna zdravila. Čeprav zelišča sama po sebi niso škodljiva, previdnost ni odveč. Predvsem ne smemo preseči predpisanih odmerkov ali nadaljevati z zdravljenjem, če se stanje ne izboljšuje ali se celo poslabšuje oziroma če obstaja dvom v postavljeno diagnozo.

 

To je vrsta blažjih zeliščnih sredstev, ki so primerna za domače zdravljenje bolj vsakdanjih tegob.

 

Ljudsko zdravilstvo

Ljudsko zdravilstvo loči med pripravki za vsakdanjo oziroma preventivno uporabo in pripravki, ki se uporabljajo za zdravljenje.. To velja tako za čaje, tinkture, praške, mazila in sirupe. Pater Simon Ašič je bil zaljubljen v ljudsko število tri. Tako se za veliko čajnih mešanic priporoča pitje treh skodelic na dan tri tedne. Na splošno pa velja da z nobeno stvarjo ne smemo pretiravati. To velja tudi za tradicionalno pripravljene pripravke. Pri neprimerni uporabi ali uporabi nevarnih rastlin so posledice lahko zelo hude, zato je potrebno rastline in njihovo uporabo dobro poznati.

 

V glavnem velja, da se za obolenja posameznih organov uporabljajo določene rastline in da ne mečemo vsega skupaj v en koš. Za preventivo ali blaženje obolenj uporabljamo čajne mešanice, ki delujejo v sozvočju. Tako na splošno velja, da grenčine pomagajo pri težavah s prebavili, da za težave pri izkašljevanju uporabljamo rastline, ki vsebujejo obilo sluzi, pri težavah kardio-vaskularnega sistema pomagajo rastline, ki vsebujejo srčne glikozide, za virozna in gripozna obolenja pomagajo rastline, ki močno odvajajo vodo ali povzročajo znojenje (brezovo listje, listi koprive, bezgovi cvetovi, materina dušica in lipe.

 

Hipokratov rek: »hrana naj bo zdravilo, zdravilo naj bo hrana«. Zelišča so lahko dopolnilo hrani, zelo izboljšajo njen okus, pomagajo naši prebavi, jo bodisi umirjajo, pospešujejo ali lajšajo.

 

Ugodni vplivi čaja na zdravje

Znanstveniki odkrivajo vedno nove učinkovine, za katere so sicer vedeli, da obstajajo, ne pa tudi kako vplivajo na človeka. glavne sestavine čaja so:

 • kofein
 • čreslovine
 • eterična olja
 • minerali

Vsaka od teh sestavin ima na človeka samostojen vpliv, pomemben pa je zlasti njihov skupni vpliv. črni čaj vsebuje 1,4 do 4 % kofeina, 8 do 20 % čreslovine, odvisno od sort. Omeniti še moramo še fluor in vitamine.

 

KOFEIN (včasih tein) se v čaju sprosti le do ene četrtine. Kofeinu gre zasluga za poživljajoč učinek čaja. Ker pa se ta v čaju veže na čreslovino, deluje povsem drugače kot kofein v kavi. Kofein v čaju ne deluje na srce in krvni obtok, temveč prek boljše prekrvavitve možganov in povečane izmenjave možganske tekočine neposredno vpliva na možgane in centralni živčni sistem. Tako lahko pojasnimo občutno povečanje koncentracije in reakcijske sposobnosti po pitju čaja.

 

Kofein je alkaloid v čaju, po kemični sestavi je enak kofeinu v kavi. Pospešuje koncentracijo in povečuje reakcijsko sposobnost. Pri čajnem nalivku se najprej sprosti kofein. Kdor želi ostati svež, naj pusti svoj čaj stati le 2 do 3 minute. Če nalivek stoji dlje, se sprostijo čreslovine in trpke snovi, ki pomirjajoče vplivajo na črevesje in želodec.

 

ČRESLOVINA (tanin) - da je čaj znan po svojem blagodejnem vplivu pri lažjih težavah z želodcem in črevesjem, gre zasluga čreslovini, ki deluje stabilizacijsko na prebavni trakt.

 

Zaradi skupnega delovanja kofeina in čreslovine vpliva črni čaj na zmanjšanje krvnega tlaka.

 

Čreslovina zavira in usmerja delovanje kofeina, zato traja poživljajoči učinek dlje in preneha, ne da bi se nato pokazala kakšna utrujenost. Uživanje čaja odpravlja utrujenost in pobitost ter izboljšuje dobro počutje.

 

ETERIČNA OLJA so hlapne snovi, ki mu dajejo aromo.

 

MINERALI. Fluor utrjuje zobno sklenino in s tem preprečuje karies. Kalij uravnava raven sladkorja v krvi. Teobromin deluje odvajalno. Cink deluje zelo dobro na nosečnice.

 

Priprava čaja

Čaj, ki je pripravljen strokovno in z ljubeznijo, dobi pravi okus, kot ga pričakujejo ljubitelji čaja.

 

Čas, ki ga ljubitelji čaja potrebujejo za pripravo svojega napitka, pomeni komaj kratek odmor in pripravo na bližajoči užitek.

 

Čaj moramo piti ali zelo vroč ali pa ledeno mrzel. Kateremu napitku bomo dali prednost, je stvar posameznikovega okusa, to je mogoče ugotoviti le s preskušanjem. Čaj lahko pijemo sam, pri čemer pride do izraza njegova naravna aroma, ki je še posebno prijetna, če izberemo čaj boljše kakovosti. Čim bolj zdrobljeni so listi, tem slabša je aroma, ki jo kot značilno za posamezno vrsto čaja. Splošno pa velja, da dajo bolj zdrobljeni čaji bolj izdaten nalivek.

 

Čaju lahko dodamo tudi razne arome, tako dobimo aromatizirane čaje že kot osnovne mešanice. Dodatki za čaj so mleko, smetana, limonin sok ali limonina rezina. Čaj lahko pijemo s sladkorjem ali brez njega, lahko tudi sladkamo z medom. Čeprav običajno pivci čaja ne pijejo ostrih alkoholnih pijač, pa neredko vročemu čaju dodamo rum ali kakšno drugo močnejšo alkoholno pijačo. Seveda so razni dodatki v čaju le za dopolnitev ali spremembo okusa. Doma si potrpežljivo in z ljubeznijo pripravite dober čaj, in kar je še posebno pomembno-tudi popijte ga v miru. Če boste to upoštevali, smo trdno prepričani, da boste postali eden izmed milijonov ljudi na svetu, ki uživajo v pitju čaja.

 

Deset zapovedi za pripravo čaja, ki spadajo med najstarejša pravila, obsegajo:

 1. vrč za pripravo čaja mora biti iz porcelana, stekla ali keramike oz iz gline in ga uporabljamo samo za pripravo čaja. Za kuhanje oziroma segrevanje vode uporabljamo bakreno posodo, iz nerjaveče pločevine ali emajlirano, nikakor pa ne aluminijaste.
 2. vrč za pripravo čaja smemo splakovati le s čisto vročo vodo. uporaba detergentov ni zaželjena, ker ti škodujejo okusu čaja. Patina v vrču, ki se sčasoma nabere, zboljšuje aromo in nikakor ni znamenje nečistoče, temveč prej znamenje znanja in umetnosti v pripravi čaja.
 3. vrč, v katerem pripravljamo čaj, moramo pred uporabo ogreti.
 4. za pripravo čaja ne smemo uporabljati »jajčka«, ker preprečuje da bi se čajni lističi zadovoljivo razprli, zato izgubi čaj precej svoje arome
 5. za eno skodelico čaja vzamemo eno žličko čaja in eno žličko dodatno za vrč, v katerem pripravljamo čaj
 6. čaj pripravljamo samo s svežo vodo, torej ne sme biti že enkrat prevreta. Če je vodovodna voda pretrda, lahko vzamemo tudi mineralno.
 7. vodo, ki je samo kratko zavrela, še brbotajočo prelijemo čez čaj.
 8. poparek pustimo stati štiri do pet minut, da se izločijo žlahtne snovi. V prvih dveh minutah se sprosti skoraj ves kofein, ki deluje poživljajoče. Vsekakor se v tem času še ne more razviti vsa aroma. Seveda se v tem času izloči v vodo tudi čreslovina, tako da postane okus trpek in čaj lahko deluje zapiralno.. Zato moramo čaj po petih minutah odliti.
 9. pripravljen čaj odlijemo oziroma precedimo v drug, prej ogret vrč.
 10. čaj pijemo samo iz skodelice iz tankega porcelana, keramike ali stekla.

 

Kako hranimo že pripravljen čaj?

Čaj pripravljamo v pokritih posodah, da čimbolj ohranja naravno ali dodano aromo. V ogretem čajniku, ki je dobro pokrit, bo ostal čaj tudi dlje časa topel, kajti le pitje vročega napitka da pravo zadovoljstvo.

 

Edino nesporno pravilo za pripravo čaja je, da ga sproti pripravljamo in pijemo, kajti postan napitek izgubi svojo pravo vrednost. K hranjenju čaja se zatečemo le, če brez čaja ne moremo zdržati in nimamo možnosti za sprotno pripravo, torej na poti, med delom. Odkar obstojajo termo steklenice , to ni več težko. V termo posodi ostane vroč tudi več ur in ga lahko pijemo tudi tam, kjer čaja ni mogoče pripravljati sproti.

 

Če želimo piti hladen čaj ali kakšen čajni napitek z dodatki moramo pripravljen čaj čimprej ohladiti, zato posodo s čajem postavimo v hladno vodo. Čaj nato damo v hladilnik, kjer ohladimo na želeno temperaturo.

 

Čaj kot poletni napitek

Čaj je napitek, ki naj bi ga pili zelo vročega, saj tak čaj tudi v največji letni vročini dobro odžeja. Če se pri tem malo spotimo, je samo zdravo za telo in je namenjeno uravnavanju telesne temperature.

 

Hladen čaj pijemo le ledeno mrzlega in ohlajenega po hitri metodi, pri tem si pomagamo z ledenimi kockami. Pri tako imenovani bliski ohladitvi zadrži čaj vse svoje poglavitne lastnosti in polno aromo, razvijejo pa se lahko tudi kofein in čreslovine.

 

Pri pripravi čaja, ki ga bomo ohladili, moramo upoštevati, da se ledene kocke spremenijo v vodo, ki čaj razredči, zato moramo ustrezno povečati količino čaja.. Običajno je količina še enkrat večja, sicer pa ga napravimo po okusu ali izkušnjah.

 

V Evropi največ čaja popijejo Nemci (krog 3 kg), Avstrijci, Angleži, Nizozemci, v Franciji se je le težko uveljavil. Veliki porabniki čaja so ruski narodi.

 

Danes se čaj pije po vsem svetu.Poleg čaja le še vode popijemo več. Čajni obredi, priprava in postrežba ter pitje se razlikujejo od dežele do dežele.

 

Kako pijemo čaj pri nas

Slovenija je majhna, vendar zelo slikovita dežela.Tako kot je slikovita pokrajina, so pestre tudi navade ljudi in način njihovega življenja. V hribovitem predelu se je uveljavilo pitje domačih napitkov, med katerimi imajo pomembno vlogo domači in zlasti zdravilni čaji. Kolikor bolj se bližamo vinorodnim območjem, tem bolj postaja vino nacionalna pijača, ki ga tu in tam izpodriva žgana pijača.

 

Pri nas smo kulturo pitja čaja začeli negovati šele v zadnjih letih z objavo člankov v revijah, izdajo knjig o čajih in odpiranju čajnic po večjih mestih. Razveseljivo je, da vse bolj po čaju segajo mladi ljudje in to po aromatiziranih sadnih napitkih, ki se osvežilni in prijetnega aromatičnega okusa. Na policah prodajaln je vse preveč čajev v filter vrečkah in premalo čajev v lističih. Vse večja zdravstvena prosvetljenost prebivalstva bo po svoje vplivala, da se bo vse več ljudi odločalo za pitje različnih čajnih napitkov. Še zlasti bo razvoj naklonjen večji porabi čaja zaradi njegovega poživljajočega učinka na storilnost pri delu in pomirjajočega vpliva med oddihom, kar bo v sodobnem življenjskem utripu postalo vse pomembnejše.

 

Zeliščni čaji in napitki

Pri nas se je izraz čaj uveljavil za vse vrste napitkov, med katere prištevamo poleg pravega čaja tudi razne zeliščne in sadne napitke. Čajem , ki so priznani v ljudskem zdravilstvu, zaradi določenih zdravilnih lastnosti, pa tudi delno že v uradni medicini, pravimo tudi zdravilni čaji. Zeliščne čaje sestavljajo različni deli rastlin: korenine, stebla ali deli stebel (skorja), listi, cvetovi, semena ali plodovi. Nekateri od teh čajev so kot napitki samo osvežilni, drugi pa so predvsem zdravilni, ker neposredno zdravijo.

 

Čaji, ki imajo blage učinke na telo in počutje in jih uporabljamo kot osvežilne napitke, običajno niso zdravju škodljivi, tudi če jih pijemo v večji količini, medtem ko so tako imenovani zdravilni čaji zaradi svojih sestavin lahko tudi strupeni in učinkujejo v pretirani količini nasprotno zaželjenemu.

 

Ko pripravljamo zdravilne čaje, moramo zelo natančno poznati njihove lastnosti, torej na kaj učinkujejo, zato moramo natanko upoštevati navodila za pripravo in uporabo. Na zdravje različno učinkujejo tudi različni deli rastline, zato ni vseeno, kako dolgo pustimo čaj vreti ali poparek stati, da dosežemo pričakovan učinek. Za pripravo in uporabo tovrstnih čajev ni enotnega pravila, zato vselej upoštevamo navodila, ki jih daje proizvajalec ali sestavljalec raznih zdravilnih čajnih mešanic.

 

Če smo v dvomih, kako posamezen zeliščni čaj uporabljamo in pripravljamo, raje upoštevajmo pravilo: » Ne pij, česar ne poznaš«. Tudi ni dovolj, da nam »dober« sosed ali soseda priporoča kak čaj, ki da je njej pomagal, ne zna pa niti dobro opisati svoje bolezni, kaj šele sestavin čaja. Tako se lahko zgodi, da nas bo močno bolela glava, če bomo pripravili premočan napitek iz sicer zelo znanega domačega zdravila pelina ali pa popili preveč tega čaja.Tudi tisti, ki imajo kronično vnetje želodca in dvanajstnika, se verjetno ne bodo preveč dobro počutili, če bodo pretiravali s šipkovim ali hibiskusovim čajem, čeprav oba veljata za zdravilna, okusna, poživljajoča in ju lahko naročimo že v vsaki gostilni.

 

Ne odrekajte se zeliščnim čajem. Že davno pred nami so jih poznali in so bili nekdaj edino zdravilo. vendar bodite previdni, kajti še tako blagi domači čaji niso zdravilo za vse.

 

Čaj kot hranilo

Ker čaj ne vsebuje hranilnih snovi, ne kuhinjske soli, praktično nobenih kalorij in če ne dodajamo sladkorja ali alkohola, potem skrbimo za vitko linijo.

 

S katerimi zelišči moramo biti pazljivi pri uporabi

 

 • BEZEG - Uporabljamo ga zmerno in le občasno, ker je močno zdravilo.
 • ARNIKA - Uporabljamo jo previdno in zmerno. Prevelike količine zaužitega čaja lahko povzročijo hude želodčne ali črevesne težave in močnejše razbijanje srca.
 • BRIN - Uporabljamo ga previdno. Pri akutnih boleznih ledvic so brinove jagode v kakršnikoli obliki prepovedane.
 • LIPA - Uporabljamo jo previdno. Stalno pitje čaja, ki vpliva na povečano potenje, lahko škodi srcu.
 • LUŠTREK - Uporabljati ga ne smejo nosečnice in tisti, ki imajo vročino.
 • PELIN - Uporabljamo ga previdno. Nosečnicam se odsvetuje uporaba.
MOGOTA d.o.o., Cesta v Trnovlje 7, 3000 Celje
tel: (03) 78 00 444, fax: (03) 42 54 146, e-mail: